444 91 33
Akü, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolayan, gereksinim duyulduğunda bunu elektrik enerjisi olarak veren cihazlardır.

AKÜ HURDASI

Temel görevi ilk anda çalışması, marş motorlarına elektrik vermesi ve araç motorunun çalışmadığı durumlarda kullanılacak alıcılara akım göndermektir. Ayrıca motor çalışırken elektrik sisteminde voltaj – amperaj dengesini sağlamaktır.

Akü Çeşitleri

Kullanılan metal maddelere göre aküler çeşitlendirilmektedir; kurşun asit, nikel kadmiyum, nikel demir vb. En yaygın kullanılan akü tipi kurşun-asit akümülatörlerdir. Kuru ve sulu olmak üzere ikiye ayrılmıştır. “Akü” sözcüğü, Akümülatör sözcüğünün kısaltılmış halidir.

Akü Hurdaları (Akü Atıkları)

Her insan yapımı üründe olduğu gibi Akülerinde belli bir kullanım ömrü bulunuyor. Kullanım sürelerini tamamladıklarında artık geri dönüşüme girmesi gerekir veya imha edilmelidir. İmha işlemi için mutlaka yetkili ve ilgili firmalara, kurumlara teslimat yapılmalıdır. Sızdırmazlık sağlayabilmesi için polipropilen PVC ve plakalar metallerden üretilmektedir. Bu maddelerin ise doğaya karışması yüzlerce yılı buluyor. Çevreye ise bu süreçte faydadan ziyade zarar vermektedir. Dolayısıyla hurda akülerin toplanması, gerektiği gibi geri dönüşüme kazandırılması önemlidir. Aküler otomotiv ve enerji sektöründe yaygın kullanılıyor. Bu yüzden de tonajları yüksektir. Akülerle beraber piller, bataryalar da aynı niteliğe sahiptir ve geri dönüşüme kazandırılmalıdır.

Hurda Akülerin Geri Dönüşümünde Ayrıştırılması

Geri dönüşüme kazandırılan aküler ayrıştırıldığında kimyasallar ve metaller elde edilmektedir. Bunlar;

- Kurşun,
- Asidik Su
- Plastik gibi öz maddelerdir.

Akülerin Hurdaya Atılması

Akülerin doğrudan hurdaya atılmasından önce akü ömrünün tamamen tükenmiş olması gerekir. Artık bakım ve temizliğinde işlev görmediği durumlarda akülerin hurdaya ayrılması şarttır.

Ömrü dolan atık-hurda aküler, bazı firma ve tesisler tarafından yenileriyle değiştirilmek koşuluyla teslim alınabilmektedir. Yetkili servis veya akü satıcısı ile bu konuda irtibat kurulabilir. Bu aküler öncelikle hurdacılar tarafından toplanıp veya akü satıcılarından gönderilip geri dönüşüm tesisine ulaştırılmaktadır. Akabinde kuvvetli çekiçlerle basınç uygulanıp ezilirler. Parçalar ortaya bu şekilde bir nevi çıkar. Kurşun-asit karışımı süzülüp, kimyasalların kullanılması sağlanır. Su dolu kazanda kurşun ve plastik parçalar ayrıştırılır. En önemli kurşun ve plastik maddeler bu sayede ayrıştırılır. Uygulanacak farklı yöntem ve işlemlerin neticesinde yeni akü yapımı veya farklı ürün üretim safhaları boy göstermeye başlar.

Hurda Akü Nereye Satılır?

Ankara‘da hurda akü alan yerler içerisinde en eski ve tecrübelisi olarak Şahinler Grup Metal bulunmaktadır.

Birçok geri dönüştürme yöntemi bulunur. Türkiye’de yılda ortalama 70 – 80 ton atık akü toplanmaktadır. Bu akülerden 35 bin ton civarı kurşun ve 9 bin ton kadar da plastik elde edilmektedir.

Hurda Akü Fiyatları

Firmadan firmaya, bölgeden bölgeye ve aküden aküye değişiklik gösterse de akü hurdalarının fiyatını genelde türleri belirler; Sulu akü, Kuru akü ve Küçük akü… 2022 yılı fiyat ortalaması genellikle 5,40 TL civarındadır.

Akü hurda kg fiyatı ne kadar diye soruyorsanız doğru yerdesiniz. akü hurda alım fiyatı ve akü hurdası fiyatları bilgisine fiyat listesi sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Güncel fiyatlara ulaşmak için tıklayınız.

  • Zübeyde Hanım Mah Turgut Özal Bulvarı Sugüzeli Sokak No6 İskitler Ankara 0312 341 61 70 0532 643 06 06 0532 222 2888 bilgi@sahinlergrupmetal.com.tr
  • İvedik Köy Mah. 3804 Cad. No:22 Hurdacılar Sitesi Yenimahalle / Ankara 0312 354 55 55 0532 643 06 06 0532 222 2888 bilgi@sahinlergrupmetal.com.tr